Obavijesti Newsletter

Javnozdravstvena akcija – preventivni kardiološki pregledi osoba s invaliditetom

15.10.2017. 14:40:51

Gradski ured za zdravstvo i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom organizirali su novu mjeru u području Zdravstvene zaštite u sklopu Zagrebačke strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2016. do 2020. godine.

Osobama s invaliditetom bilo je organizirano sudjelovanje u javnozdravstvenoj akciji detekcije nezdravih životnih navika i čimbenika kardiovaskularnog rizika koja se provodila u Poliklinici za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju, Srčana u Zagrebu u dogovorenim terminima od svibnja do rujna 2017. godine.

Sudionicima akcije uzeti su ciljani anamnestički podaci, izmjereni su indeks tjelesne mase i opseg struka, određeni su laboratorijski nalazi te su potom učinjeni pregled interniste/kardiologa uz očitanje 12-kanalnog elektrokardiograma i edukativna radionica „Dišemo za srce“ o značaju tjelesne aktivnosti s prikazom prilagođenih vježbi. Svim osobama ponuđeni su pisani edukativni materijali o čimbenicima rizika. Osobama kojima su detektirane kardiološke poteškoće naknadno su dogovoreni potrebni postupci neinvazivne kardiološke obrade.

Sudionici akcije:

Djelatnici URIH-a

61

Savez gluhih i nagluhih osoba Grada Zagreba

31

Udruga invalida rada

21

Udruga slijepih Zagreb

12

Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima

10

Društvo distrofičara

9

CeDePe Zagreb

8

Hrvatska udruga paraplegičara i tetraplegičara HUPT i spinalne ozljede

8

Udruga za autizam Zagreb

5

Društvo tjelesnih invalida

3

Društvo multiple skleroze Grada Zagreba

3

Anketa
Koliko vježbate?
Svaki dan!
1-3 puta tjedno
1-3 puta mjesečno
Samo prije odlaska na more
Bioprognoza

Kliknite za bioprognozu

Odaberite kretanje

Počnite vježbati polako i povećavajte aktivnosti s vremenom, kako naprezanje, tako i učestalost - jer Vaše će srce postajati jače. Smanjenje srčanožilnog rizika moguće je postići tjelovježbom u trajanju od barem 30 min.za odrasle odnosno 60 min. za djecu.