Obavijesti Newsletter

Svibanj – mjesec posvećen arterijskoj hipertenziji

15.05.2017. 12:13:29

17. svibnja –  Svjetski dan hipertenzije

Hrvatsko društvo za hipertenziju i Zavod za nefrologiju, arterijsku hipertenziju, dijalizu i transplantaciju KBC-a Zagreb kao Referalni centar za hipertenziju Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i ove godine organiziraju javno-zdravstvene akcije kako bi se dodatno podigla svijest o važnosti arterijske hipertenzije.

U Zagrebu, Splitu, Šibeniku, Osijeku, Slavonskom Brodu i Rijeci bit će organizirana mjerenja arterijskoga tlaka, ali i drugih čimbenika koji također čine arterijsku hipertenziju i pridonose riziku– tjelesne mase, opsega struka, šećera u krvi, masnoća i mokraćne kiseline. Zainteresiranima ćemo dijeliti edukativne brošure o hipertenziji i važnosti smanjivanja prekomjernog unosa kuhinjske soli.

Uz liječnike bit će uključene medicinske sestre, studenti medicine u Zagrebu, Osijeku i Splitu, učenice srednjih medicinskih škola, ljekarnici i udruge bolesnika.

Partneri i suradnici ovogodišnjega obilježavanja svibanjskih manifestacija vezanih uz hipertenziju su uz Hrvatsko društvo za hipertenziju i Zavod za nefrologiju, arterijsku hipertenziju, dijalizu i transplantaciju KBC Zagreb koji je Referalni centar za hipertenziju Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske: Udruga medicinskih sestara u hipertenziji, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Radna skupina za hipertenziju Hrvatskoga kardiološkog društva, Hrvatsko društvo za aterosklerozu, Hrvatska ljekarnička komora, Društvo za razvitak nefrologije "prof.dr.Milovan Radonić", Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Medicinski fakultet Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku, Medicinski fakultet u Splitu, Opća bolnica "Dr. Josip Benčević", Slavonski Brod, Opća bolnica Šibenik, a podupiru nas kao i ranije u ovim nastojanjima tvrtke Krka d.o.o., Medikor, Berlin Chemie, i Ericsson Nikola Tesla d.o.o.

  • Plan akcije - pdf
  • Plakat Svjetski dan hipertenzije - pdf
  • Hipertenzija edukativna knjižica HDH - pdf
  • Manje soli, više zdravlja HDH - pdf
  • Hipertenzija brošura HZJZ - pdf
  • Zdravlje srca HZJZ - pdf
  • Moždani udar HZJZ - pdf
Anketa
Koliko vježbate?
Svaki dan!
1-3 puta tjedno
1-3 puta mjesečno
Samo prije odlaska na more
Bioprognoza

Kliknite za bioprognozu

Odaberite kretanje

Počnite vježbati polako i povećavajte aktivnosti s vremenom, kako naprezanje, tako i učestalost - jer Vaše će srce postajati jače. Smanjenje srčanožilnog rizika moguće je postići tjelovježbom u trajanju od barem 30 min.za odrasle odnosno 60 min. za djecu.