Biokemijski i fiziološki čimbenici

POVIŠEN KRVNI TLAK može se i mora liječiti, kako ne bi uzrokovao sve nabrojene komplikacije na mnogim organskim sustavima. Pravilno i pravovremeno liječenje i praćenje bolesti mogu ublažiti ili/i poništiti sve ove potencijalno opasne utjecaje. Jednom ustanovljen povišeni krvni tlak mora se kontrolirati i liječiti do kraja života. Tu se podrazumijevaju kako lijekovi tako i higijensko dijetalne mjere. Doza lijeka i način liječenja mora se odrediti individualno.

POVIŠEN KOLESTEROL U KRVI: kolesterol se odlaže u stjenke krvnih žila i ondje dovodi do njihovog zadebljanja. Osnovni je supstrat za razvoj ateroskleroze. Povišene vrijednosti moraju se liječiti. Ponajprije higijensko dijetalnim mjerama, pravilnom prehranom, ali u slučaju da samo te mjere ne djeluju i lijekovima. Vrijednosti ukupnog kolesterola ne bi trebale biti više od 5 mmol/l.

POVIŠEN ŠEĆER U KRVI dodatno oštećuje krvotok, posebice tankih arterija, koje se nalaze u neposrednom kontaktu s tkivima. Kod osoba koje boluju od šećerne bolesti najčešće komplikacije su upravo smetnje cirkulacije u nogama, ali i srcu. Zbog istodobnog gubitka osjeta boli, tkiva se dodatno oštećuju, pa nerijetko bolest završi amputacijom okrajina.

PREKOMJERNA TJELESNA TEŽINA I PRETILOST opterećuje tijelo ne samo u smislu bržeg propadanja kostiju i zglobova, već i metabolički. Masno tkivo u organizmu opterećuje cirkulaciju, povećava otpor optoku krvi. Uz to je redovito povezana s tjelesnom neaktivnošću.

Anketa
Koliko vježbate?
Svaki dan!
1-3 puta tjedno
1-3 puta mjesečno
Samo prije odlaska na more
Bioprognoza

Kliknite za bioprognozu

Odaberite kretanje

Počnite vježbati polako i povećavajte aktivnosti s vremenom, kako naprezanje, tako i učestalost - jer Vaše će srce postajati jače. Smanjenje srčanožilnog rizika moguće je postići tjelovježbom u trajanju od barem 30 min.za odrasle odnosno 60 min. za djecu.